Superfoods – fup eller fakta?
Med jævne mellemrum dukker der en ny madvare op, som bliver udnævnt til at være et superfood. Et superfood er en madvare, der er tætpakket med gode vitaminer og mineraler i forhold til andre madvarer. Dette skulle gøre dem bedre at spise, end mad der indeholder mindre vitaminer. Et eksempel er blåbær, laks, kål og havtorn, som har fået utrolig megen fokus, de seneste år. Medierne skriver om deres helbredende egenskaber og deres unikke vitaminindhold. Men er disse superfoods, så god
e som medierne foreskriver?
Variation er den bedste vej til sund kost
Ifølge Kris-Etherton, professor i Ernæring fra Pennsylvania State University er der ingen grund til at udnævne nogle få madvarer, som bedre end andre. Hvor de ovennævnte madvarer er sunde ernæringsrige, så findes der mange andre madvarer, som er ligeså sunde. Mennesket optager nemlig kun den mængde vitamin, som kroppen mangler. Resten bliver spildt. Derudover er den bedste og sundeste ernæring en varieret kost besående af grøntsager, frugt, fuldkort og protein. Derudover mener hun også, at navnet ”superfood”, giver folk for store forventninger til de ovennævnte madvarer. Hun oplever, at folk tror, at blåbær og laks kan kurere kroniske sygdomme, og at avokado giver rynkefri hud. Superfood er derfor ikke en mirakelkur mod alskens dårligdomme, og bør indtages sammen med andre gode og sunde råvarer.